BBB. ( Bijbel van Bemoeizucht en Bureaucratie) Wijk aan Zet methode GIR aanpak (Gelul In de Ruimte) en LWZ (Laat Wijkraad maar Zwemmen) en WOB (wet Openbaarheid van Bestuur) RI (Recht op Informatie) lappen ze aan hun laars. .....De Rotterdamse Doenerts anno  2024-2025

Filmpje kijken  over  Zevenkamp op Open Rotterdam uitgezonden. Klik op plaatje. En pak een zak popcorn.

Waarom doen wij wat we doen?                                                                                             

We zijn gestart met de Rottedamse Makerts en Doenerts vriendenkring in Rotterdam Oost Vanuit de wijken Oosterflank en Lage Land. Maar nu zijn we verbonden met vele vrienden in alle wijken van Rotterdam en Capelle ad Ijssel. Wij zijn dus een informeel vriendennetnetwerk van Rotterdamse Doenerts. Buurtleider is dus een Rotterdamse Doenert  Natuurlijk een informele leider in een buurt. Een actieveling die vaak op vele terreinen de aansturing in handen neemt voor verbeteringen in buurt en stad.

Zoals vergroening, bij en mensvriendelijk stad en buurtvriendelijke buitenruimte, weggeefkastjes, kringloop, armoedebestrijding, menselijk maat, gezellige buurten en nog veel meer. Meer weten? Lees: Plan-van-aanpak-anno-2023

Wij buurtdoeners zijn met vele zaken actief bezig nu: Bijvoorbeeld Oosterflank: Verkenning zonnepanelen op daken in Oosterflank met Alexenergie en andere partijen, bio diversiteit en tegelwippen (bestrijding hittestress in straten) Verkenning en netwerken co creatie.

Elke stadsdeel heeft zijn eigen netwerk. Elke buurt zijn buurtleiders. Die allemaal opnoemen is niet te doen. Deze complexe netwerken werken samen. Zie prestaties Makers en Doeners.

Een greep uit de huidige activiteiten van een Rotterdamse Doenert   en buurtleider/netwerker  Marjanne van Ginneken in  wijk Rotterdam Alexander:

  1. Uitleenpunt kostuums, info 010-2203038 of m.ginneken@live.nl  voor thema kostuums
  2. Repaircafes 
  3. Vraag maar raak voor zoekerts en doenerts telefoon diensten, vraagbaak voor zoekende bewoners 010-2203038 en 06-14037135 kan ook per mail m.ginneken@live.nl
  4. Upcycle van Zooi naar Mooi
  5. Upcycle groep Pinterest
  6. Stadsgroen en geveltuinen Noord (samenwerkingsverband met Groen Noord)contactpersoon Karin Padmos
  7. Online wijkjesgroepen (zie home page) beheerdersnetwerken
  8. Marktplaats zelfgemaakt
  9. Zelfregie en Rotterdamse Doenerts in de buurten verbinden en  communicatie lijnen geven. Online en offline vrienden netwerken aanleggen en onderhouden.
  10. Claire Circulair en Professor Fix It Vrolijke typetjes promotie en bewustwording van wat kunnen  wij zelf doen tegen de weggooimaatschappij en verspilling en er zelf nog beter van worden ook. info 010-2203038 en m.ginneken@live.nl

Professor Fix It en Mitschel tijdens opname van programma RTL Mitschel aan de Maas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom werken wij zonder subsidies en non profit.

Alles met gesloten knip en vrije giften.

Stichting en toch ook een informeel vrienden netwerk? Vanwege regelgeving zijn wij genoodzaakt om ingeschreven te staan bij  o.a. KvK Omdat we zo zonder tussenkomst van instituties subsidies konden aanvragen.  Initiatieven zonder rechtspersoon kunnen dat niet. Moeten daarvoor via een instelling of andere rechtspersoon fondsen aanvragen . Het gaat eigenlijk om een informeel vriendennetwerk en samenkracht. In het begin deden we dat dus via deze rechtspersoon. Daar zijn we later van teruggekomen. We waren meer bezig met de verantwoording naar  verstrekker toe en elkaar dan met de uitvoering. Dus de laatste 5 jaar werken we volstrekt zonder subsidies. Dat werkt veel beter in onderlinge samenhang.

In verband met werkbaar houden voor onszelf word er dus geen subsidie meer aangevraagd. Ook  omdat wij ook tegenkracht organiseren als het noodzakelijk blijkt in belang van mensen die klem komen door maatregelen.

Uitzondering zijn de evenementen, initiatieven waar dit wel nodig voor is. Dat bepaald de zelfstandig werkende buurtleiders/initiatiefgroep zelf.  Deze hebben dan een eigen stichting of vereniging. Of werken noodgedwongen via een ketenpartner. Zodra er een subsidie is verstrekt durven  doenerts  geen tegenkracht te geven. En zwijgen dus terwijl ze onrecht ervaren. Zo is de cirkel rond. Iedereen zwijgt.

Conclusie. Dus geen financiële afhankelijkheid  is tegenkracht kunnen organiseren. Onafhankelijk van bemoeienis overheden, controlerende instituties. Wij zijn diep verbonden met elkaar en betrokken met de buurt aan de slag. Vormen informele netwerken. Professionaliseren van de gemeenschapen/vriendenkring /familie? Nooit  van gehoord. Toch doen ze het. Wat wij van nature doen en deden is voor elkaar zorgen. Maar in plaats van met respect voor de buurt en haar bewoners  worden  wij gedwongen ons aan te passen aan het systeem waar overheden en instituties in leven. Waardoor de systeemwereld normale ontwikkeling van buurtgemeenschappen flink verstoort en vaak in de knop smoort. Zelfredzaamheid is dus ook zelfregie. De buurt is geen systemische wereld. Het is een natuurlijke niet in statistieken te vatten wereld. Met een eigen wil. Eigen doelen en eigen menselijke verhoudingen.

Naar de hoofdpagina